- 2 cawan tepung gandum
- 1 st serbuk penaik
- 1 st soda bikarbonat
- 4 biji telur gred A (aku ada gred B, bantai)
- 1 cawan pisang dilecek (+- 3-4 biji pisang-
- orang kata pisang berangan/pisang kapas yang sedap buat kek)
- 3/4 cawan minyak masak
- 3/4 cawan gula
- 1 st esen pisang
1. ayak gandum, soda bikarbonat dan serbuk penaik.
2. dlm bekas lain, putar telur dgn mixer hingga kembang
( guna blender boleh juga.)
3. kemudian masukkan pisang lecek,gula, minyak. putar lg sampai sebati
4. masukkan gandum sedikit demi sedikit. putar lg. akhir sekali tambahkan esen pisang.
(aku kauk balikkan saja tepung itu).
5. kukus kek di atas api sederhana besar selama 40minit.
(size +- 22cm).
tips membeli pisang :
Tiada ulasan:
Catat Ulasan