ReSePi : PuDiNg RoTi CoKLaT CHipS
Meh kita tengok bahan2 nak membuatnya.. simple aje..
Bahan2 A :
Roti 12 keping atau suka hati la byk mana
800 ml susu segar @ susu cair @ susu penuh krim
Coklat chips ikut byk mana korang suka
Langkah Pertama :
** Panaskan oven pada suhu 180 celsius terlebih dahulu.. api oven atas bawah..
Koyakkan2 roti dan masukkan dalam loyang yg telah di griss dgn butter
terlebih dahulu.. aku potong bentuk 3 segi je kasi roti tu nampak hensem
sikit..
Kemudian, taburkan segala mak nenek coklat chips yg korang suka.. aku
tabur kat dalam roti sekali.. sape2 suka kismis boleh taruk jugak..
Lepas tu tuang la susu..sambil tekan2 roti tu kasi meresap susu ke dalam
roti.. aku main tuang je susu tu, eksyen sungguh kan.. malas nak
sukat2..
Hasil rendaman.. jgn rendam pakai clorox ye.. biarkan jap.. meh kita sediakan bahan B..
Bahan B :
1 penutup esen vanila
3 sudu besar marjerin/butter - cairkan dulu (aku cairkan dlm mikrowave dlm 10 saat je)
3 biji telor hayam
3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas = jadikan pes
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula ( aku sukat pakai cawan kopi )
Langkah2 :
Memula, pukul telor dgn gula guna whisker sampai berbuih, masukkan esen
vanila, masukkan pes serbuk koko tadi, pukul lagi, masukkan tepung
jagung dan butter cair.. kacau guna whisker sampai sebati..
Lepas tu tuang je ke dalam loyang berisi roti tadi..
Bakar selama 40-45 minit ye.. tengok tu.. bkn main meninggi diri lagi
roti tu kan.. padahal eksyen je tu.. pastu kang dia akan mengempis
balik.. hahahha.. jgn terpedaya tau.. puding roti memang gitu..
Hasil selepas di bakar.. masa ni dia belum kempis lagi.. kehkehkeh..
Selepas di potong.. aku tuang sirap coklat Hersheys je.. eskrem takde..
Siappppp...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan